Napomena: najveći izbor biljnih ulja pronađite u Terra Organici:

web shop (dostavljamo u cijelu Hrvatsku)

dućan: Antuna Bauera 16, Zagreb

 

Biljna (bazna) ulja u njezi kože

 

Biljna ulja su po svojem sastavu esteri raznih masnih kiselina, od kojih su neke neophodne našem organizmu. Osim u prehrani i kao ljekovite tvari, koristimo ih u kozmetičke svrhe.

Biljna ulja njeguju i hrane kožu, te nam služe kao nositelji eteričnih ulja. Za biljna ulja koja koristimo u njezi kože (a pogotovo u prehrani!) bitno je da su nerafinirana i hladno prešana, kako bi sačuvala sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome.

U posljednje vrijeme su pravi hit među poklonicima prirodne kozmetike i prirodnog liječenja biljna ulja sjemenki dobivena CO2 ekstrakcijom. Takva ulja sadrže visok udio esencijalnih masnih kiselina, među kojima se nađe i nekih iznimno rijetkih, poput stearidonske masne kiseline, a česte su i neobične kombinacije masnih kiselina. Kod CO2 ekstrakcije uopće ne dolazi do zagrijavanja biljnog materijala (dok se hladnim prešanjem ipak zagrijava do cca 65 ° C), tako da ne dolazi do oštećenja nezasićenih masnih kiselina.

U nastavku dajemo pregled najčešće korištenih biljnih ulja u prirodnoj kozmetici. Gotovo sva navedena ulja možete kupiti putem Terra Organica Web Shopa.

ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, vitaminom E. Jedno je od najstabilnijih ulja. Zbog visokog sadržaja vitamina E, posebice je pogodan za tretiranje suhe, zrele, borama sklone kože. Ulje argana umiruje, regenerira i djeluje protuupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatitisa, psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Tradicionalno se koristi za njegu kože novorođenčadi, u masažama za poticanje mršavljenja i učvršćivanje tkiva, kod reumatoidnog artritisa, te za regeneraciju oštećene kože: pomaže kod ožiljaka od opekotina, varičela, a djeluje i na strije. Više o ulju argana možete pročitati OVDJE.

Macerat ARNIKE tradicionalno se radi u maslinovom ulju, premda je za aromaterapijsku primjenu pogodnije neko manje gusto ulje. Potiče cijeljenje kože (cikatrizant), djeluje snažno protuupalno, korisno je kod slabo prokrvljene kože. Korisna je pomoć kod ozljeda zglobova, bolova u mišićima, kod podljeva i edema. Učestalo izaziva alergijske reakcije dugotrajnom upotrebom pa je upotreba macerata arnike rijetko opravdana u kozmetici ukoliko se ne cilja na terapijski učinak.

AVOKADOVO ulje tamnozelene je boje, blagog mirisa, brzoupijajuće. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, vitaminom E i beta-karotenom. Namjenjeno je njezi suhe, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože, ali također i kože sklone upalnim procesima. Ulje avokada koristimo također za tretiranje ožiljaka, strija i općenito regeneraciju kože. Više o ulju avokada: avokadovo ulje

BADEMOVO ulje svijetložute je boje i blagog mirisa. Univerzalno je ulje za njegu i najčešće korišteno za masažu. Namjenjeno je suhoj i osjetljivoj koži, koži sklonoj svrbežu i iritacijama, te za njegu osjetljive dječje kože. Više: BADEMOVO ULJE

 

BAOBAB - Od ploda baobaba dobiva se hranjivo ulje bogato linolnom kiselinom. Ulje pomaže u očuvanju elasticiteta kože, te pomaže u prevenciji pojave strija, osobito kod trudnica. Ublažava bore i ožiljke i umiruje nadraženu i suncem oštećenu kožu. Preporuča se za osobe koje pate od rozacee, kao i za osjetljivu kožu sklonu iritaciji. Ulje je vrlo lagane teksture, brzo se upija, te ce kožu nahraniti bez začepljivanja pora. Baobab ulje pogodno je za sve tipove kože, za masažu, kao i za njegu kose, osobito suhe i kovrčave.

Biljno ulje boražine, ili boreča, iznimno je cijenjeno u aromaterapiji zbog svojih protuupalnih svojstava, ali i kao izvor gamalinolenske kiseline.
BORAŽINA
je ulje bogato vitaminima A, D, E i K, sa visokom koncentracijom gamalinolenske kiseline, stoga je od iznimne vrijednosti u njezi kože. Koristimo ga kod upalnih procesa, suhe kože, strija, tretmane ožiljaka, kod psorijaze, ekcema, dermatitisa, kao i uvijek kada je kožu potrebno regenerirati. Ipak, najveću vrijednost pokazuje ako se uzima oralnim putem. Više o ulju boražine: BORAŽINA - 7 STOLJEĆA U SLUŽBI LJEPOTE

BOROVNICA, ulje sjemenki (CO2) iznimno je bogato antioksidansima: tokoferolima (među koje pripada i vitamin E) te tokotrienolima, spojevima koji su slični vitaminu E. Ovako balansirana smjesa rijetko se nalazi u biljnim uljima. Čak i planetarno poznato ulje pšeničnih klica, bogato vitaminom E, nema toliku koncentraciju niti takav omjer tokoferola i tokotrienola. Ulje sjemenki borovnice koristi se u anti-age kozmetici, kod suhe i zrele kože, te u preparatima za sunčanje ili nakon sunčanja, hraneći ju i optimalnim omjerima polinezasićenih masnih kiselina.

BRUSNICA, AMERIČKA, ulje sjemenki (CO2) sadrži tokotrienole, odnosno jedan specifičan, gama-tokotrienol, koji snažno potiče regeneraciju kože i vrlo je snažan antioksidans. Ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama - linolenskom i alfalinolenskom.

BRUSNICA, EUROPSKA, ulje sjemenki (CO2) jedno je od ulja s najvećim sadržajem esencijalne, omega-3, alfa-linolenske kiseline, koje sadrži preko 50%. Ukupna količina polinezasićenih masnih kiselina prelazi 85%, čineći ga rekorderom, ne samo među uljima sjemenki već i među drugim biljnim uljima. Bogatstvo alfa-linolenske kiseline daje koži vlažnost i potiče regeneracijske i protuupalne procese. Stoga je ulje europske brusnice idealno za serume koji intenzivno hrane kožu te njegu iznimno suhe i ispucale kože.

BURITI. Ulje buritija ima značajni udio karotenoida (kao primjer, beta-karotena sadrži 5 puta više od mrkve), koji djeluju kao antioksidansi te štite od utjecaja UV zraka. Također, ulje buritija apsorbira dobar dio UV spektra, pa se može koristiti u pripravcima za sunčanje. Isto tako, ono eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja i starenje kože. I još, ukoliko se ulje buritija koristi u njezi kože nakon sunčanja, koža će dulje zadržati brončanu boju. Ulje buritija se prvenstveno koristi u pripravcima za sunčanje (zbog sposobnosti apsorpcije UV zraka), ali ima i vrlo značajnu ulogu u njezi i regeneraciji umorne kože bez tonusa. Povećava elastičnost kože i djeluje protiv bora. U pripravcima nakon sunčanja oporavlja stanice oštećene UV zrakama, te pomaže kod crvenila i izgorene kože. Ulje je jarko crveno-narančaste boje, te ga je potrebno miješati s drugim biljnim uljima kako ne bi obojalo kožu ili odjeću. Koncentracije se kreću od 1%-10%. Više: ulje buritija

MACERAT CENTELE (GOTU KOLE) obično se spravlja u bademovom ili sezamovom ulju, a mi u Aromaterri smo eksperimentirali napravivši i macerate u plodu divlje ruže, makadamiji, lješnjaku, sjemnkama grožđa itd. Gotu Kola potiče regeneraciju kože i promjenu stukture tkiva, stoga se primjenjuje kod oštećene kože, ožiljaka, bora, strija i celulita.
Biljno ulje crnog kma, zbog svog imunomodulatorskog djelovanja, nezaobilazno je u tretiranju alergija.
Ulje CRNOG KIMA ima osnovno djelovanje u balansiranju imunološkog sustava (uzima se oralno), a u njezi kože izvana izvrsno je kod ekcema, dermatitisa, psorijaze, opekotina. Općenito umiruje, regenerira i djeluje protuupalno i antialergijski. Više: CRNI KIM

CRNI RIBIZ, ulje sjemenki (CO2) - U sastavu ulja crnog ribiza ističe se  rijetka stearidonska kiselina koja se u organizmu vrlo lako preradi u protuupalne medijatore te druge kiseline, poput EPA i DHA. Njena razina odlično je balansirana s gama-linolenskom kiselinom. Ulje crnog ribiza koristi se za njegu problematične kože, psorijaze, raznih vrsta ekcema i seboroičnog dermatitisa. Vrlo lako prodire u kožu. Ulje sjemenki crnog ribiza oralno uzeto pomaže kod dislipidemija (problema s povišenim kolesterolom i trigliceridima), te kožnih tegoba. Ukoliko ga koristite oralnim putem, dnevna doza iznosi 20-40 kapi (oko 1-2mL) koje se uzimaju nakon većeg obroka.

MACERAT ČIČKA tradicionalno se koristi kod lišajeva na koži, apcesa i čireva. U kozmetičkoj industriji popularnije je kao ulje za ishranu korijena kose i suzbijanje pojave peruti.

Ulje sjemenki ČILEANSKE MALINE ima sposobnost absorbiranja UV B zraka (290-320 nm) i UV C zraka (100-290 nm), odnosno prirodni SPF faktor 25-40. Zbog visokog sadržaja vit E (560 mg/100 g) ima snažno antioksidacijsko i protuupalno djelovanje, te se može koristiti kod svih tipova kože koje zahtijevaju dodatnu njegu, za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa.

Ulje ČILEANSKOG LJEŠNJAKA usprkos nazivu,nije srodnik europskog lješnjaka. Ulje sadrži neobične masne kiseline: izo-palmitinsku (omega 5, oko 20%), do 10% izo-oleinske (omega 6), 30-40 % oleinske, do 10% linolne masne kiseline te visoki udio tokotrienola (vitaminu E sličnih tvari) koji izvrsno štite stanice od šteta koje uzrokuje UV zračenje. Brzo se upija, te hrani i omekšava kožu. Najčešće se koristi za njegu suhe do mješovite kože. Ima procjenjeni prirodni SPF 10-30.


MACERAT GOSPINE TRAVE (KANTARIONA) tradicionalno se radi u maslinovom ulju, ali za aromaterapijsku primjenu pogodije je maceriranje u manje gustom ulju. Izrazito dobro djeluje na oštećenja na koži, stoga se koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, nezaobilazan je sastojak preparata za tretmane upale živaca i mišića, reume, upaljenih vena, hemeroida. Usprkos navikama dalmatinaca da ga koriste za sunčanje, nije pogodno za tu svrh jer je ulje fotosenzibilno.

Biljno ulje inca inchi bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

INCA INCHI ulje koje dolazi iz Peruanske Amazone, među nativnim stanovnicima poznato stoljećima zbog svog ljekovitog djelovanja. Sadrži više od 48% Omega-3 i oko 36% Omega-6 masnih kiselina, te visokovrijedne vitamine A (681 ug) i E (17 mg/100 g). Ulje idealno kao dopuna prehrani u slučajevima kožnih problema, visokog kolesterola, pms-a, kao i za njegu suhe, dehidrirane kože, kao i one sklone upalama, dermatitisima, strijama.

JOJOBA zapravo nije ulje, nego tekući vosak. Gotovo je bez mirisa i boje. Kemijska struktura je slična dijelu sebuma, stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira ph kože, regenerira kožu. Nezamjenjiv sastojak za poboljšanje elasticiteta kože. Nije ga uputno duže koristiti samog, već se miješa s drugim biljnim uljima u koncentraciji do 30%.


KAKAO MASLAC topi se na temperaturi ljudskog tijela, pa je idealan za rađenje maslaca za njegu tijela i masažu, balzame za usne te kreme i mlijeka za tijelo. Stvara blagi film na koži, daje glatkoću i sprečava isušivanje kože. Koristi se u kremama i uljima za sunčanje ne zato što štiti od UV zraka, već zato jer stvara lagani film koji i sprečava isušivanje, ali i koji je blago vodootporan. Ponaša se kao ko‐emulgator i olakšava proces nastanka emulzija. U nekim primitivnijim recepturama, zna se koristiti za spravljanje emulzija tipa V‐U, premda nije pravi emulgator. Uglavnom se koristi kod suhe i ispucale kože, te njegu usana.


kokosovo uljeKOKOSOVO ulje na sobnoj je temperaturi krutina – ukoliko je tekuće to je znak da je rafinirano ili frakcionirano. Bogato je laurinskom kiselinom, a najčešće ga nalazimo u preparatima za njegu kose gdje najbolje iskazuje svoja svojstva. U kožu prodire brzo (mnogo brže od viskoznih ulja poput boražine, maslinovog ili suncokretovog ulja, pa čak i badema). U kozmetici se uglavnom koristi zbog ugodnog mirisa, a manje zbog terapeutskih svojstava.

KONOPLJA je popularno ulje u zapadnoj Europi, pogotovo u Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj i to - s punim pravom. Ovo je ulje iznimno bogato alfa-linolenskom kiselinom, baš poput ulja lana i oraha, a uz to sadrži i gama-linolensku kiselinu, poput noćurka i boražine. Kao dodatak prehrani koristi se kod raznih tegoba, poput povišenog kolesterola kao prevencija ateroskleroze, kod kožnih i probavnih upalnih bolesti, te bolesti živčanog sustava. Jednako je vrijedno i u kozmetici. Koristi se za suhu i zrelu kožu te u tretmanu manjih nepravilnosti kože i bora. Kombinira se s eteričnim uljima bušina i tamjanovca, te uljima poput pšeničnih klica i ploda divlje ruže. Zelene je boje, ugodnog mirisa. Kvari se sporije od ulja lana. I na kraju - radi se o prehrambenoj konoplji, odnosno podvrsti sativa koja u kemijskom pogledu nema nikakve veze sa svojom daleko popularnijom i zabranjenom podvrstom indica.

KUKUI je ulje koje oduševljava. Iznimno se brzo upija i ne ostavlja nikakav masni film na koži. Čak i koža koja slabo upija druga ulja koja se brzo upijaju (lješnjak, makadamija, marelica...), upit će ga u roku par minuta. No, ovo je iznimno hranjivo ulje, tako da je dobro i za njegu suhe kože. Daje iznimnu glatkoću koži, a dobar je za masažu kod ljudi koji ne vole masni osjećaj na koži i čija koža slabo upija ulja. U sastavu se ističu polinezasićene masne kiseline, oko 60% linolne i oko 25%  ?-linolenske kiseline. Brzu se upija čak i u  strukturu  kose,  tako  da  je  idealan  za  uljne  pakunge  za  kosu.  Obično  se  kombinira  s  uljima poput ploda divlje ruže, buritija i pulpe pasjeg trna.

Ulje KUKURUZNIH KLICA bogato je linolnom kiselinom i vitaminom E. Koristi se u proizvodima za zaštitu od sunca i njegu dječje kože.

Biljno ulje lješnjaka najpogodnije je za njegu masne kože. LJEŠNJAK, uz makadamiju i avokado, spada u brzoupijajuća ulja. Najčešće je slatkastog, orašastog mirisa i fine teksture, premda neke sorte daju ulje potpuno neutralnog mirisa; dosta stabilno zbog sadržaja vitamina E. Zbog sadržaja triterpenskih spojeva pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, za osjetljivu kožu sklonu crvenilu, i kožu kojoj nedostaje vlage. Bitan sastojak preparata za tretman celulita, proširenih vena kao i popucalih kapilara.

MAKADAMIJA, ulje koje izrazito brzo penetrira u kožu, zlatne boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Ssadrži palmitoleinsku kiselinu, koja se nalazi u sebumu, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože. Također ga koristimo za tretiranje kože oštećene suncem, kao i za njegu dječje kože. Više o ulju makadamije pročitajte: ulje makadamije.

MALINA, ulje sjemenki (CO2) ima najvišu prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u slobodnom obliku koji sprečava oštećivanje kože izazvane UV zrakama, stoga je idealni dodatak u pripravcima za sunčanje. Ulje maline zbog sadržaja tog spoja djeluje i snažno protuupalno pa je idealno za tretman raznih upalnih bolesti kože. Preko 80% masnih kiselina iz ulja sjemenki maline se odnosi na linolensku i alfa linolensku masnu kiselinu, stoga je ovo ulje posebno pogodno za suhu, zrelu i dehidriranu kožu.

Ulja koštica MARELICE sličnog su sastava i primjene. Sa visokim udjelom vitamina A, revitaliziraju, hrane, toniraju i omekšavaju kožu, aktiviraju izmjenu tvari, zadržavaju vlagu. Korisna su za tretiranje osjetljive, suhe i zrele kože. Nalazimo ih u preparatima za spriječavanje pojave strija.

Maslinovo ulje, zbog svoje gustoće, nije dobar nositelj eteričnih ulja, ali ima svoju primjenu u njezi kože. MASLINOVO ULJE zbog gustoće se slabo upija, pa nije pogodno za aromaterapijsku primjenu. Korisno je za dehidriranu, osjetljivu i upaljenu kožu, spriječava nastanak strija, smanjuje svrbež i osipe. Prirodna je zaštita od sunca (odbija oko 20% sunčevih zraka). Tradicionalno se koristi protiv reumatskih bolova.


MACERAT MRKVE najčešće se priprema u sezamovom ulju. Pogodan je za njegu suhe, atrofirane kože, kao i kože pušača. Izvrstan za njegu kože prije i nakon sunčanja. Nikad se ne koristi samostalno jer može na koži ostaviti narančaste mrlje. Više o maceratu mrkve možete pročitati OVDJE.

Ulje SJEMENKI NARA: U kemijskom sastavu ističe se vrlo rijetka masna, punicična kiselina, koju ne nalazimo gotovo ni u jednom komercijalno dostupnom biljnom ulju. Punicična kiselina je tzv. konjugirana masna kiselina kojoj je dokazano iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje, jer smanjuje stvaranje proupalnih prostagladnina. Jedini sličan komercijalno razvikan spoj je konjugirana linolna kiselina (CLA). Ulje sadrži i visoku dozu srodnika vitamina E (-tokoferol), te složeni lipid cerebrozid, inače potreban živčanim stanicama. Ulje sjemenki nara korisno je kao dodatak prehrani u slučaju različitih upalnih bolesti, problema s neravnotežom lipida u krvi te kod hormon-ovisnih tumora (poput tumora dojke). Postoje i skromni izvještaji o povoljnom djelovanju kod menopauzalnih tegoba. No, ipak je poznatije u kozmetici, i to vrlo skupoj i luksuznoj, s obzirom na to da je cijena ulja nara vrlo visoka. Djeluje povoljno na zacjeljivanje rana, na pomlađivanje kože i u tretmanima protiv bora. Kao ulje za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži (skin-feel).

Biljno ulje nevena u prirodnoj aroma kozmetici cijenjeno je zbog snažnog regenerativnog i protuupalnog djelovanja MACERAT NEVENA, poput macerata gospine trave, ima izrazito djelovanje na oštećenja kože – snažno potiče regeneraciju stanica i zarastanje rana i ožiljaka. Jakog je protuupalnog djelovanja pa njime njegujemo upaljenu kožu koja svrbi, opekotine, ekceme, dermatitise, bolne i napukle bradavice kod dojenja, pelensk osip. Koristan je kod popucalih kapilara, upaljenih vena, hemeroida, rematskih bolova, upala živaca i mišića. Više o nevenu: NEVEN - MELEM IZ VRTA

Ulje NOĆURKA bogato je gamalinolenskom kiselinom. Regulira lučenje masnoće i izmjenu tvari u stanicama kože, vlaži kožu. Pogodno je za sve tipove i stanja kože, a nezaobilazno je u njezi suhe, ljuskave, osjetljive kože, u tretmanima ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje, ekcema. Kao i boražina uzima se i oralno. Više: NOĆURKOM PROTIV PSORIJAZE I EKCEMA

Ulje ORAHA bogato je linolnom kiselinom te potiče regeneraciju kože, stoga ga koristimo za suhu, oštećenu kožu, i protiv bora. Koristan je u tretmanima ekcema i peruti.

 

Ulje PULPE PASJEG (VUČJEG) TRNA sadrži uvjerljivo najveću količinu karotenoida, tokoferola, fitosterola i palitoleinske kiseline u usporedbi s drugim biljnim uljima. U ulju se nađu i tragovi vitamina C te kvercetina (snažnog antioksidansa antimutagenog djelovanja). Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno i baktericidno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, izrazito povoljno djeluje kod upalnih kožnih bolesti, a naročito kod atopijskog dermatitisa i rozacee. Jako je često u losionima za poslije sunčanja i anti-age kozmetici. Zbog intenzivne boje koristi se u koncentracijama do 10% - veće koncentracije mogu obojiti kožu.

Ulje sjemenki PASJEG (VUČJEG) TRNA (CO2) sadrži puno polinezasićenih masnih kiselina, poput alfa-linolenske kiseline. Dobar balans masnih kiselina, zajedno s visokom koncentracijom protuupalnih karotenoida i tokoferola čini ga uljem izbora za tretman bora u anti-age kozmetici, za kožu sklonu iritacijama i upalama, te svaki put kada joj je potrebna intenzivna regeneracija.

Ulje PLODA DIVLJE RUŽE izrazito je dragocjeno kozmetičko ulje. Ulje divlje ruže nezaobilazno koristimo za regeneraciju oštećene kože, ožiljaka, opekotina, strija, bora; pomaže kod hiperpigmentacija, akni, ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje. Potiče sintezu kolagena. Više o ulju ploda divlje ruže možete pročitati u tekstovima: DIVLJA RUŽA - ČUDOTVORAN LIJEK S ANDA i PASJA RUŽA I ULJE DIVLJE RUŽE.
Biljno ulje pšeničnih klica najbogatiji je prirodni izvor vitamina E.
Ulje PŠENIČNIH KLICA sadrži palmitinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Ima visok udio vitamina E, stoga ga koristimo u tretmanima protiv bora, strija, u njezi suhe, atrofirane, oštećene i ispucale kože, za liječenje ožiljaka. Nezaobilazno je u njezi kože oštećene suncem. Više o ulju pšeničnih klica možete pročitati OVDJE.

RICINUSOVO ulje poznato je sredstvo za zaštitu kose i njegu kože. Najčešće ga nalazimo u preparatima za obnavljanje vlasišta. Na kožu djeluje umirujuće, štiti ju i daje joj vlagu. Odlično je kao ulje za čišćenje šminke (u kombinaciji s drugim manje viskoznim i ljepljivim uljima).

RIŽINO ulje smiruje upalne procese na koži, štiti od UV-a i UV-B zraka. Najčešći spojevi, γ‐orizanol te ferulična kiselina, omekšavaju   kožu,   djeluju  protuupalno   te   štite   kožu   od nepovoljnih  utjecaja  okoliša  te  UV  zraka.  U  sastavu  ulja ističe  se i  oko  30%  linolne kiseline. Jedno je od ulja koje se često rafinira, no srećom tijekom rafiniranja razina aktivnih tvari ne opada. Sadrži i puno vitamina E te druge skupine fitosterola. Poznato je ulje za anti­age kozmetiku, te za njegu suhe kože, u preparatima za sunčanje, pakunge za kosu, te njegu kože sklone iritaciji i crvenilu.

SEZAMOVO ULJE
jedno je od najstabilnijih ulja, svijetle boje, bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom. Namjenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima. Posjeduje jedinstveno svojstvo izvlačenja nečistoća iz pora, stoga se posebno preporuča za njegu kože pušača, kao i u priravcima protiv celulita. Korisno je i u tretiranju proširenih vena. Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka.

SHEA MASLAC (MANDIGO, KARITE) biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom. Štiti kožu od vanjskih ujecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Pogodan je za njegu svih tipova kože, a posebice suhe i zrele. Njime tretiramo opekotine od sunca, pelenski osip, dermatitise, seboreju, akne, ožiljke, bore, strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za njegu usana i ruku. Prirodni je filter UV-B zraka. Više o shea maslacu možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Ulje SJEMENKI GROŽĐA je ulje iznimno fine teksture (koristi se i za podmazivanje mehanizma satova!), bogato linolnom masnom kiselinom, sterolima, a hladno prešano ulje sadrži i vitamin E, visoki udio tokotrienola (snažnijih antioksidansa od tokoferola) te manje količine proantocijanidina. Ulje se brzo upija, a kožu ostavlja satenski mekom bez masnog traga. Odlično je za njegu svih tipova kože, a pogotovo za osjetljivu i dehidriranu masnu kožu.

Ulje SJEMENA MRKVE je skupo, vrlo vrijedno ulje dobiveno hladnim prešanjem sjemena mrkve. Rijetko je prisutno na tržištu, a od drugih baznih ulja se izdvaja svojim specifičnim kemijskim sastavom kojim dominira visoka koncentracija hlapivih komponenta - eteričnog ulja (čak preko 40%). Bazno ulje sjemena mrkve koristi se za iste indikacije kao i eterično ulje s tim da je  kompletniji «proizvod» biljke i posjeduje potentije protuupalno i jako antioksidativno djelovanje. Korisno je u proizvodima za njegu prije i nakon sunčanja kao i za tretiranje opekotina, a sadržaj fenolnih antioksidansa i triterpena čini ga dobrim izborom za njegu masne kože sklone nastanku komedona i akni. Nježno potiče cirkulaciju i djeluje regenerativno pa se koristi za tretiranje kuperoze i tamnih podočnjaka.

Ulje sjemenki pamuka iznimno je bogato fitosterolima, što u daje i trajnost, ali i omogućava da se s lakoćom upija kroz kožu. Ostavlja poseban osjećaj glatkoće. Ulje pamuka hranjivo je i zbog linolne kiseline (oko 50%). Koristi se za njegu suhe i mješovite kože jer joj vraća vlagu, te za pakunge za kosu.

SUNCOKRETOVO ULJE djeluje adstrigentno, pa ga koristimo u tretmanima kako suhe i opuštene, tako i masne kože. Snažno je protuupalno ulje pa je korisno kod psorijaza, ekcema, pelenskog osipa, upaljenih vena, hemeroida. Omekšava i vlaži kožu.

TAMANU (KALOFIL) najjače je protupalno ulje, stoga ga koristimo kod svih uplanih stanja kože, psorijaze, ekcema, dermatitisa, seboreje, opekotina, proširenih i upaljenih vena, hemeroida. Bitan je sastojak preparata za tretiranje popucalih i lomljivih kapilara, kao i strija i ožiljaka. Ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Više o ulju kalofila možete pročitati OVDJE.

TRPUTASTA LISIČINA, ulje sjemenki (CO2) jedno je od najneobičnijih biljnih ulja na tržištu. Iznimno bogato i stearidonskom i gama-linolenskom kiselinom, za razliku od ulja sjemenki crnog ribiza sadrži i vrlo veliki udio alfa-linolenske kiseline. Taj udio visok je kao i u lanenom ulju. Takav visok postotak polinezasićenih masnih kiselina čini ga idealnim za suhu kožu, te kod bolesti kao što je atopijski dermatitis. Visok sadržaj polinezasićenih masnih kiselina čini ovo ulje pogodnim i za oralnu upotrebu kod raznih kožnih tegoba. Sadrži i relativno visok sadržaj vitamina E (tokoferola).  Koristi se kao ulje za intenzivno hranjenje i regeneraciju kože.

Kvalitetna, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja i ulja dobivena CO2 ektrakcijom možete kupiti putem Terra Organica Web Shopa te u našem dućanu u Bauerovoj 16 u Zagrebu.

Svakako preporučamo da pročitate i članak:

Biljna ulja, macerati, maslaci i voskovi - priručnik za upotrebu


© Sva prava pridržana – AROMATERRA CENTAR

Dio opisa biljnih ulja preuzet sa stranica centarcedrus.hr autora dr. sc. Stribora Markovića, mr. pharm., fitoaromaterapeuta