GDJE KUPITI SASTOJKE ZA IZRADU KOZMETIKE?

 

Sastojke za izradu pripravaka možete kupiti:

A) online putem Web Shopa ili

B) u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb

 

Kako napraviti lanolinsku kremu?

 

Vjerovatno mislite da je napraviti kremu nešto jako komplicirano, rezervirano samo za kemičare i farmaceute? Pokušat ću vas razuvjeriti.

Za početak, probajmo napraviti jednostavnu kremu, na bazi lanolina, biljnih i eteričnih ulja i hidrolata. Lanolinska krema, osiromašenih sastojaka (vazelin, lanolin, rafinirano bademovo ulje i demineralizirana voda + još koji sastojak), na našim prostorima poznatija je kao "pavlovićeva" krema za njegu dječje kože. Takvu kremu, ali puno bolju, jer će se temeljiti na kvalitetnim sastojcima, možete napraviti i sami, a recepturu, ovisno o potrebama Vaše ili kože Vaše bebe možete prilagoditi.

Što nam sve treba za izradu jednostavne, lanolinske kreme?

Trebaju nam: lanolin, biljno ulje, hidrolat i eterična ulja. Koje eterično ulje, koje biljno ulje, koji hidrolat, pitate se? Konkretni sastojci ovise o potrebama kože, a ovdje ćemo predložiti sastojke koji će biti prilagođeni dječjoj koži. U međuvremenu, svakako pročitajte naše tekstove o eteričnim i biljnim uljima i hidrolatima u njezi kože, kako biste našli sastojke prilagođene Vašim potrebama.

Eterično ulje rimske kamilice čest je sastojak prirodnih krema za njegu dječje kože.

Dakle, uzet ćemo:

20 g lanolina

20 ml bademovog ulja

4 kapi eteričnog ulja rimske kamilice

50 ml hidrolata rimske kamilice

 

 

U posudici prvo izmješajte prva tri sastojka, tzv. masnu fazu kreme: lanolin, bademovo ulje i eterična ulja. Smjesa se dosta teško miješa, pa si možete pomoći tako da ju lagano zagrijete na vodenoj kupelji.. Kada smjesa postane homogena, vrlo polagano ulijevajte hidrolat i dalje miješajte. Kada masa postane jednolična - krema za njegu nježne dječje kože je gotova.

 

Tips&tricks:

U vodenu fazu, odnosno hidrolat, možete dodati i malo biljnog glicerola (do 5%), alantoina (0,1%) i dekspantenola (vitamin B5 - do 5%), da bi krema bolje održavala vlagu u koži, te djelovala smirujuće i zacjeljujuće. Glicerol i alantoin se dodaju na hladno (odnosno na temper. ne većoj od 60), dok se dekspantenol može otopiti samo ukoliko hidrolat zagrijete. Odmah Vas moram upozoriti i da je redoslijed dodavanja ovih sastojaka ovakav: prvo dekspantenol, pa kad se hidrolat ohladi ispod 60 C, možete dodati glicerol i alantoin, u suprotnom bi alantoin mogao kristalizirati, a sigurna sam da niste imali na umu napraviti piling.

Biljno ulje nevena pomoći će kod kože pogođene atopijskim dermatitisom, stoga ga svakako uklopite u recepturu prirodne kreme.Ukoliko Vašu bebu muči npr. atopijski dermatitis (neurodermitis), umjesto hidrolata rimske kamilice, ili skupa s njim, možete koristiti hidrolat hamamelisa, koji je klinički dokazan kao pomoć kod ovih problema. Od biljnih ulja tu će svakako od pomoći biti tamanu i macerat nevena, a od eteričnih uz rimsku kamilicu koristimo i eterična ulja njemačke kamilice i sjemena mrkve.

Biljno ulje kantariona (gospine trave) pomoći će kod gljivičnih oboljenja kože, a također djeluje i protuupalno i regenerativno na kožna oštećenja.

Kod kandide i gljivičnih oboljenja kože, umjesto bademovog ulja koristite biljna ulja kantariona i tamanua, od hidrolata su svakako od pomoći hidrolat timijana kt. linalol i čajevca, a od eteričnih ulja možete razmisliti o upotrebi geranija i palmarose.

 

I prije nego krenete u avanturu zvanu izrada dječje kreme, imajte na umu da su ljekoviti samo kvalitetni sastojci, a to znači: hladno prešana biljna ulja (rafinirana ulja gube svoje ljekovite sastavnice), hidrolati bez dodataka alkohola i sintetskih konzervansa (koje čak i neki respektabilni proizvođači stavljaju u hidrolate zbog produživanja roka trajanja istih), i kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja. O važnosti kvalitete eteričnih ulja svakako pročitajte ČLANAK.

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunska Oshadhi eterična ulja.

Izradu kompliciranijih krema, tzv. krema u toploj pripravi, možete (između ostalog) naučiti na našoj RADIONICI PRIRODNE KOZMETIKE I AROMAKOZMETIKE.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i hidrolate bez dodanih konzervansa i alkohola možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Antuna Bauera 16, Zagreb).

 

Nikolina Karin, fitoaromaterapeut
© Sva prava pridržana – AROMATERRA CENTAR