Tamanu ulje (ulje kalofila)

 

Napomena: ulje kalofila više različitih proivođača možete kupiti online putem Web Shopa(klikni: tamanu (kalofil) ili u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb.

***

Tamanu, ili kalofil (Calophyllum inophyllum), samoniklo raste u Polineziji i jugoistočnoj Aziji, a kultivirano je na Madagaskaru i Havajima. To je stablo visoko 30-ak metara, debele, kvrgave kore i velikih grana. Njegovo lišće je čvrsto, tamno zeleno, ovalno, s malim bijelim cvjetovima sa žutim središtem, arome što podsjeća na limetu. Plod veličine marelice u sebi skriva sjemenke sa žutom jezgrom, od kojih se zajedno, mjesec dana nakon branja, hladnim prešanjem dobiva gusto, mutno, zeleno ulje s bjelkastim talogom, koje dominantno sadrži oleinsku i linolnu kiselinu. Usprkos svojoj gustoći lako i brzo se apsorbira kroz kožu.Ulje kalofila (ili tamanua) djeluje antibakterijski, antivirusno, fungicidno, cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje), protuupalno.

Grupa ksantona koje sadrži djeluju protuupalno, baš kao i 4-fenil kumarin, nesteroidni protuupalni agens. Ksantoni dodatno inhibiraju rast bakterija P. Aeruginosa i Bacillus subtilis. Kanofilična kiselina djeluje protiv bakterije Proteus mirabillis, koja je jedan od češćih uzročnika infekcija mokraćnog mjehura, a također pokazuje i djelovanje na MRSA-u, specifičnu upalu pluća hospitaliziranih pacijenata. Fridelin također djeluje na Staphylococcus aureus (MRSA), a pokazuje i protugljivično djelovanje. Kalanolidi i kumarini spriječavaju HIV reverznu transkriptazu, i imaju iznimno djelovanje na human papilom virus.

 

Ovo drvo tropski narodi su smatrali svetom biljkom, i od davnina je važan dio narodne medicine na Pacifičkim otocima. Tradicionalno se koristilo za širok spektar kožnih oboljenja, od površinskih opekotina, porezotina, ogrebotina, uboda insekata, sve do neuralgija i fisura. Polinezijske žene ga koriste za održavnje zdrave i čiste kože, kao i za tretiranje i spriječavanje pelenskog osipa kod djece.

Plod kalofila (tamanua)
Suvremena upotreba uključuje liječenje ispucale kože, promrzlina, ekcema, psorijaze, dermatitisa (pa i onog uzrokovanog x-zrakama), upalnih stanja kože, akni, ožiljaka, bolnih područja uzrokovanih dijabetesom, lezija uzrokovanih herpesom, facijalnih neuralgija, hemeroida, analnih fisura, upaljenih i proširenih vena, popucalih kapilara, svih vrsta vaginalnih infekcija.

Tamanu ulje i sunčanje: Kapsner i sur. koji su proučavali prirodne pripravke za fotozaštitu su spomenuli kako je jedan od sastojaka koji ima značajnu sposobnost UV apsorpcije i fotozaštite (uz istovremeni protuupalni učinak) – ulje tamanua.

ULJNA MJEŠAVINA ZA TRETIRANJE ATOPIJSKOG DERMATITISA

10 ml bu macerata nevena

5 ml bu trputaste lisičine

5 ml bu ploda divlje ruže

5 ml bu tamanua

5 ml bu noćurka

4 kapi eu njemačka kamilica

6 kapi eu rimska kamilica

8 kapi eu sjeme mrkve

 

ULJNA MJEŠAVINA ZA TRETIRANJE BOLNIH HEMEROIDA

20 ml bu tamanua

5 ml bu kantariona

5 ml bu macerata centele

12 kapi eu njemačka kamilica

6 kapi eu smilje

18 kapi eu čempres

 

eu = eterično ulje

bu = biljno ulje  

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete.

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunska Oshadhi eterična ulja.

O kriterijima kvalitete eteričnih ulja pročitajte OVDJE.

Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike i aroma-pripravaka možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Bauerova 16, Zagreb).

 

Nikolina Karin, fitoaromaterapeut
© Sva prava pridržana – AROMATERRA CENTAR